Kakšen je ekološki izdelek?

Vedno bolj se zavedamo pomembnosti zdrave prehrane, vendar bi morali biti pri kozmetiki celo bolj previdni, saj je za varnost hrane zakonsko precej bolje poskrbljeno, kot za varnost kozmetike. Za kozmetiko pa je že znano in dokazano, da se v povprečju 60% snovi, ki jih nanesemo na kožo, prenese skozi kožo v krvni obtok in v vse naše organe. Za začetek poglejmo nekaj najpogostejših nevarnosti, ki ogrožajo vaše zdravje v kozmetičnih proizvodih.

 

Najpogostejše škodljive snovi v kozmetiki:

- parabeni (to so konzervansi, rakotvorne spojine - methyl-, propyl-, buthyl- in ethyl-parabeni),

- ftalati (skrivajo se pod oznako parfum ali fragrance, saj proizvajalcem ni potrebno specificirati vseh sestavin znotraj te oznake, ker gre za poslovno skrivnost(!?!), naravni in ekološki izdelki pa večinoma za dišave uporabljajo naravna eterična olja, kar je tudi posebej označeno, ponavadi z zvezdico*),

- SLS in SLES (uporabljena kot detergenta - sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate),  

- DEA, MEA, TEA (pH stabilizatorji, hormonski motilci - diethanolamine, monoethanolamine, triethanolamine),

- sintetična barvila  (označena kot FD&C ali D&C),

- PEG (naftni derivat, emulgator, potencialno kancerogen – PEG polyethylene glycol), 

- propylene in butylene glycol (zelo strupena sintetična snov iz nafte uporabljena kot vlažilec, zelo lahko prodira v kožo),

- parafinum liquidum – derivat nafte, ki ima zgolj mazilno funkcijo, v naravnih izdelkih pa je to ponavadi rastlinsko olje npr. mandljevo ali jojobino.

Kaj boste vi izbrali? 

To so le nekatere izmed množice škodljivih snovi v konvencionalni kozmetiki. Če ima katerikoli vaš kozmetični izdelek katero izmed prej naštetih sestavin, je morda sedaj čas za premislek o uporabi naravne alternative.

 

Toda kako prepoznati naraven in neoporečen izdelek? Najboljši in najbolj preprost nasvet je: poiščite certificirane izdelke! Tako se boste v osnovi izognili veliki večini škodljivih snovi in nevarnih postopkov pridelave in obdelave surovin. Več o certifikatih izdelkov v naši trgovini in kaj vam zagotavljajo, si preberite na strani o certifikatih.

 

Tako, odločili smo se za certificiran kozmetični izdelek. Toda še vedno je izbira velika, da o cenovnem razponu ne govorimo. Kako izbirati in kako izbrati? Sedaj pa bo potrebno nekaj več truda in tudi znanja.

 

Prva stvar je, da se zavedamo, da določenega certifikata ni (več) tako težko pridobiti. Na prostem trgu so naravne sestavine in surovine zlahka dostopne, recepture so znane. Potrebno je samo sestavine ustrezno zmešati, zapakirati v ceneno, a všečno embalažo in dobite zelo poceni certificirane kozmetične izdelke. Nihče vam pa ne more povedati kdaj so bile surovine (rastline) nabrane in kako se je z njimi ravnalo potem. Koliko časa je preteklo preden je osnovna surovina sploh prišla v predelavo in obdelavo? Ali taka rastlina sploh še vsebuje svoje posebne učinkovine? Kako čiste so surovine? Škodljivih sestavin v takem izdelku res ni, toda ali so v njem snovi, ki nam bodo koristile? Kako pa priti do teh informacij in kako jih preveriti?

 

Proizvajalca je potrebno spoznati. Kako deluje, kakšna je njegova filozofija, kako skrbi za okolje v katerem deluje, kako ravna z zaposlenimi? Kdo so njegovi dobavitelji? Kako oni delajo? Kakšen je proizvodni proces? Kako zagotavlja varnost izdelkov? Kakšno embalažo uporablja? In nenazadnje koliko časa je že prisoten na trgu in s kakšnim znanjem razpolaga?

 

V nadaljevanju vam bomo predstavili proizvajalca naravne certificirane kozmetike, ki smo ga sami preverili in preiskusili njihove izdelke. Poiskali smo odgovore na zgornja vprašanja in sedaj lahko z gotovostjo trdimo, da vam ponujamo ekološke kozmetične izdelke najvišje kakovosti po sprejemljivi ceni.

 

Sledite povezavi Farfalla se predstavi in se prepričajte sami.